Nieuws


Terug naar overzicht

21-05-2015

Witte Broek en Rode Trui

1965 RIOS 1 Witte broek en rode trui 2015

Vanaf het terras bij Leo’s café aan de Brugweg heeft men een prachtig uitzicht over wat in 1965 het epicentrum was van voetbalminnend Limburg. Het voormalige voetbalveld aan de Brugweg, in de volksmond ook “stadion Rote Erde” genoemd, dit naar de roemruchte voetbaltempel van Rot Weiss Essen, heeft voor menige Peijenaar dezelfde uitstraling als voor de Engelsen het Wembleystation. 11 juli 2015 is het precies 50 jaar geleden dat op deze grasmat Pey landelijke bekendheid kreeg door het feit dat het 1e elftal van v.v. R.I.O.S. ’31 het 1e elftal van Papendrecht met flitsend- en modern voetbal met 5-1 versloeg en daarmee landskampioen werd van de amateurs in 1965.

Zondagmiddag 11 juli 1965 vanaf Schilberg, samen met pap, op de fiets richting Brugweg. Uit alle hoeken en gaten kwamen de supporters tevoorschijn. De rood/witte invasie was op gang gekomen. Op de Houtstraat ontstonden de eerste opstoppingen. Het was een genot om ”echte Echtenaren” te zien met een rode pet en witte sjaal. Wat een dag! De Houtstraat was de hoofdslagader geworden van alles dat Pey en R.I.O.S. een goed hart toedroeg. Veel kroegen en woonhuizen waren uitbundig versierd. Het inferno van gillende sirenes en hartstochtelijke toejuichingen waren destijds de hemel op aarde. Nog enkele meters en stadion “Rote Erde” komt in zicht. Maar wat was dat nu? Geen kleedlokalen, geen zicht op de Boerenbond. Alleen maar massa’s mensen. Filevorming in Pey; wie had er ooit van gehoord in 1965?

Geen verhuurbedrijf die destijds snel een complete tribune tevoorschijn kon toveren. ”Onze” tribunes reden op de vroege morgen van 11 juli nog ergens rustig door het Peijerland. Het waren de boeren die hun karren beschikbaar stelden om de supporters een ruime blik te gunnen over het veld. Om 14.30 uur, onder begeleiding van Koning voetbal, betreden de ”matadoren” het ”strijdveld” . D-Day is begonnen. Reeds na 40 seconden veren de 7500 fans op. Het was linksbuiten Har Golsteijn die een hoekschop op maat gaf aan zijn neef Ton Golsteijn die met een sublieme kopbal het ”leer” in het net deed belanden. Gedragen door dolzinnige supporters werden de spelers steeds geestdriftiger. Dit resulteerde in een klinkende 5-1 overwinning. Voor R.I.O.S. scoorde nog: Har Golsteijn, Jan Weeda 2 keer en Piet Peeters.
Voetbalclubs zoals JOS uit Amsterdam en Emmen met in het doel Jan v. Beveren werden figuurlijk buitenspel gezet. Na afloop van het roemruchte duel werd het team, voorafgegaan door Peijer- en Echter muziekgezelschappen, in open Landauers naar het centrum van Pey gebracht. Een zegetocht die zijn weerga niet kende. Wilt U weten wie allemaal in dit elftal heeft gespeeld ? Kom dan 11 juli a.s. eens kijken naar de herinneringsplaquette/zuil op het voetbalpleintje. De realisering van dit project kan worden uitgevoerd mede dankzij de inzet van broederschap/stichting Ad Arbitrium Nostrum uit Pey. Dit pleintje is gesitueerd waar vroeger de hoofdingang was van het RIOS terrein aan de Brugweg naast Leo’s café. De kracht van dit team schuilde vooral in onderlinge vriendschap. Nog ieder jaar komen ze bij elkaar om onder het genot van een hapje en een drankje terug te kijken maar vooral ook om de huidige voetbalsport onder de loep te nemen Uiteraard heten we u van harte welkom om samen met ons dit heugelijke voetbalfeit te vieren. Om dit pleintje te bereiken wordt er een wandelpad aangelegd van 6m lengte en 1m breed. Het is een zogenaamde walk of fame. De verharding bestaat uiteraard uit rode gebakken straatklinkers. Tussen deze straatstenen komen hardstenen tegels te liggen. Deze zijn te koop: afm. 10x 5cm €50,-- en 10x20cm €150,--. Na aankoop wordt uw naam of bedrijfsnaam in de tegel gebeiteld. Ook zijn er te koop de RIOS ’65 mokken. U heeft de keuze uit: 1 mok voorzien van de elftalfoto uit 1965, elke speler apart en nog diverse andere afbeeldingen. Deze mokken kosten €12,50 en zijn net zo sterk als het toenmalige elftal. De opening van dit pleintje zal plaatsvinden op zaterdag 11 juli 2015 om 16.00 uur. Heeft u een originele naam voor dit pleintje laat het ons dan weten! Voor bestellingen en meer info kunt u terecht op de facebook pagina RIOS ’65 of op de nieuwe website: www.adarbitriumnostrum.nl

Tekst: Ton Tonnaer.Terug naar overzicht